FILTERINSTALLATIES.
Irrigatiewater, water voor benevelingsinstallaties, drainwater en soms rest- en afvalwater dient te worden gefilterd voordat het getransporteerd en (her)gebruikt kan worden. Daarom installeren wij een scala aan filterinstallaties voor diverse toepassingen.
De randvoorwaarden voor de filtratie van de filterinstallaties wordt bepaald door regelgeving, wens van de klant of de behoefte van een bepaalde pompinstallatie of machine.
We leveren band/doekfilters, zandfilters en multimediafilters, zeeffilters, (semi-) automatische filters, trilzeef en zeefbocht installaties. Zoals de namen al doen vermoeden maakt elke installatie gebruik van een ander soort filtersysteem.
Wanneer welk systeem het meest geschikt is, hangt met name af van de eisen die gesteld worden aan de zuiverheid van het water, en waarvoor het water gebruikt is en/of gaat worden.
Zand- en Multimediafilter.
Een zandfilter bestaat uit een tank met zand, dat vaste deeltjes uit het water opvangt naarmate het door het zand wordt gepompt, ook wel diepte filtratie genoemd. Als het zand verzadigd is met vuil ontstaat er drukverschil tussen de in- en de uitlaat van het filter en dient het filter al dan niet automatisch te worden gespoeld. Bij een multimediafilter wordt, naast zand, ook gebruik gemaakt van antraciet en gravel. Antraciet vangt grove deeltjes op en zand fijne. Het gravel zorgt ervoor dat het water gelijkmatig doorstroomt. Deze combinatie hoeft minder vaak gespoeld te worden en geeft een fijnere filtering, wat bijvoorbeeld bij nevelinstallaties is vereist.
Bandfilter.
Een bandfilter maakt gebruik van filterpapier dat vaste deeltjes met een grote van 5 tot 250 micron, afhankelijk van de grootte van de poriën in het filterpapier, uit het water filtert. Als het papier verzadigd is met vervuiling wordt deze automatisch vervangen voor een nieuw stuk filterpapier.
Bandfilters kunnen een capaciteit van 1 tot 150 m3 per uur hebben. Het voordeel van een dergelijke filtratie is dat er geen afvalwaterstroom is en het filterpapier met de vervuiling in de container kan worden gegooid. Hierdoor kan het water 100% worden hergebruikt.
Zeeffilter.
Zeeffilters worden veelal als beveiligingsonderdeel van een installatie toegepast. Alle vuildelen boven een bepaalde afmeting worden afgevangen. Het doel is tweeledig: men kan een probleem signaleren in het vóórliggende deel in de installatie, terwijl daarnaast het achterliggende gedeelte van de installatie wordt beschermd.
Ook installeren we automatische en zelfreinigende filters die middels een drukverschilmeting signaleert wanneer het tijd is om het filter te spoelen. De filtering zal op dat moment ook gewoon doorgaan met waar het mee bezig is zonder het onderbreken van het filterproces.
Zeefbocht.
Een zeefbocht leidt water over een zeefdek, dat vaste deeltjes opvangt en schoon water doorlaat. Het is een installatie die weinig onderhoud nodig heeft en een grote capaciteit heeft. Het kan grote hoeveelheden zuiveren van grove deeltjes van >0,25 mm afhankelijk van het type zeefdek.
Trilzeef.
Een trilzeef filtert net als een bandfilter fijne deeltjes uit het water zonder dat er een restwaterstroom ontstaat. Het gefilterde water kan voor 100% worden hergebruikt. Het voordeel hiervan is dat de operationele kosten lager zijn doordat er geen filterpapier aan te pas komt.